Online Alışveriş Güvenli mi ?

Online Alışveriş Güvenli mi ?

Ülkemiz e-ticaret tarihi 1990’lı yıllara dayansada, günümüzde hala akıllardan en çok soru işareti bırakan konular

E-ticaret Nedir ? ve İnternetten Alışveriş Güvenli midir ? sorularıdır.

En basit haliyle tanımlayacak olursak e-ticareti mal ve hizmetlerin satışının internet ortamında yapılması olarak tanumlayabiliriz.

Peki internet ortamında yani Online olarak alışveriş yapmak ne kadar güvenli ?

Ülkemizde tüketiciler hala geleneksel alışveriş alışkanlıklarından kurtulup dijital ortama ayak uydurabilmiş değillerdir.

Bankamatiklerde havale ve ödeme yapabileceğini bildiği halde güvenmeyip bankalarda gişe sırası beklemektedir. Teknonojiyi seven bir toplumuz ancak bunu kullanmaya karşı önyargılarımız hala var.

Bu durum internetten alışveriş söz konusu olduğunda da geçerli olmaktadır. Tüketicilerin internet ortamında en çok çekindikleri konu kredi kartı bilgilerini paylaştığı sitelerde dolandırıcılığa maruz kalmaktır.

Tüketicilerin bir kısmı e-ticarete devlet koruması gelmesinin yararlı olacağını düşünürken diğer bir kısmı ise buna gerek duymamaktadır. Fakat bu noktada belirtilmesi gereken bazı kısımlar yer almaktadır.

Devlet zaten tüketiciye online alışverişlerde bir takım haklar sunuyor ve geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığında yapılan açıklamaya göre sahtecilik ve dolandırıcılık yapan siteler bloke edilecek ve tüketici mağduriyeti engellenmiş olacaktır.

Online Alışveriş Güvenli mi ?Online Alışveriş Neden Güvenli

Kalkınma Bakanlığının e-ticaretle ilgili hazırladığı rapora göre tüketicilerin %91.6’sı internette sorun yaşamadan alışveriş yaptıklarını belirtmişlerdir.

Geç teslimat yüzünden problem yaşayanların oranı %40’lık bir kesimi oluşturmaktadır. İnternet sahtekarlığı ve dolandırıcılığına maruz kalanların oranı ise % 5 olarak tespit edilmiştir.

Yine aynı raporda ortaya konan verilere bağlı olarak % 70lik bir kesim internetten ihtiyacı olmadığı taktirde alışveriş yapmadığını tercih ederken, %33’lük bir kısım mağazalardan alışveriş yapmayı tercih etmektedirler.

Her ne kadar tüketiciler yakışanı deneyerek görmek isteselerde internetten alışveriş yapmanında birçok avantajı bulunmaktadır. Her ne kadar ürüne hemen ulaşılamasa, deneyememe gibi dezavantajlar olsada son zamandaki güvenlik önlemleriyle internetten alışveriş güvenli bir hale gelmiştir.

Online Alışveriş Fiziki Mağazadan Farklı Değil

Aslında bakacak olursak İnternetten alışveriş yapmak bir mağazadan alışveriş yapmaktan pekte farklı olmamaktadır. Çünkü bir mağazadan alıdğınız ürünlerde belli başlı problemler yaşayabilirsiniz.

Bunun yanısıra kredi kartınızı doğrudan bir kişiyle paylaşmış olursunuz. Bu şekilde gizliliğiniz daha düşük oranda olmaktadır. Kötü niyetli kişiler bilgilerinize ulaşıp rahatça kopyalayabilirler.

Online Alışveriş Güvenli mi ?SSL Sertifikası ve 3D Güvenik ile Güvenli ödeme yapılabilir

Bir internet sitesinde kredi kartı bilgilerinizin 3.şahıslara ulaşması çok düşük bir ihtimaldir.

Eğer bir e-ticaret sitesinde SSL Sertikası mevcutsa bilgileriniz özel şifreleme teknikleriyle garanti altına alınır. Doğrudan bankaya ulaştırılır ve işlemler gerçekleştirilir.

128 ve 256 Bit olmak üzere iki çeşit şifreleme yöntemi olda Google ve Amazon gibi standart haline gelmiş şirketlerde 128 Biti kullanmaktadırlar.

Online Alışverişlerde de Yasal Haklar Bulunmaktadır

Tüketicilerin internetten alışveriş yaparken çekindikleri bi diğer nedende yasal haklarını bilmiyor olmamalarından kaynaklanmaktadır.

Fiziki mağazada alışveriş yapan müşteri ürünle alakalı bir problem oluştuğunda yetkiliyle yüz yüze konuşmayı tercih ederken online alışverişlerde nasıl bir yol izleyeceğini bilmemektedirler. Bu sebeple internetten alışveriş yapan tüketicilerin bilmesi gereken yasal haklar bulunmaktadır.

Bunlardan biri iade (cayma) hakkıdır. Tüketiciler memnun kalmadıkları ürünlerde 7 gün içinde iade hakkında sahiptirler.

Şirket Araştırmaları Yapın

Ticaretin her alanında olduğu gibi bu alandada kötü niyetli kişiler olabilmektedir. Tabii bu sektörün tamamında geçerli değildir.

Bu nedenle alışveriş yapmadan önce tercih ettiğiniz site hakkında sosyal mecralarda, forumlarda kısa araştırmalar yapın. Bu markanın nasıl bir yöntem izlediğine, müşteri memnuniyeti ve politikasına dair size fikirler sunacaktır.

Online Alışveriş Güvenli mi ?Garanti ve Ürün Fiyat Bilgileri Kullanıcıyla Paylaşılır

Kullanıcılar internet üzerinden sipariş verirken ürün bilgilerine rahatça ulaşabilmektedirler.

Eğer sepete eklediklerinde fiyat farklılık gösteriyorsa bunu yetkililere haber verebilirler. Bu gibi detaylara dikkate edildiğinde ödeme işleminde sorunlar önlenmiş olur.

Bu yüzden firmanın sunduğu eskstra açıklamaları okumak ve KDV dahil fiyatımı diye bakmak gerekmektedir.

Kargo Teslimatındada Yasal Haklar Bulunmaktadır

Kargo teslimat konuları internetten alışveriş yapanların yaşadıkları sorunların başında gelmektedir. Eksik ve ya hatalı ürün gönderilmesi, kargonun geç gelmesi ya da hiç gelmemesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir.

Tüketicilerin bu noktadada hakları bulunmaktadır. Bu hakları bilmek tüketici mağduriyetini engellemememizi sağlayacaktır.

Fatura ve Ödeme belgelerinizi saklayarak hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz

Bir internet sitesinden alışveriş sonrasında ödemeyle alakalı bilgilerin çıktısını almak ya da ekran görüntüsünü bir yere kaydetmek o siteden alışveriş yaptığınıza dair kanıtınızın olmasıdır. Ayrıca ürünle beraber faturayı saklamanızda da yarar bulunmaktadır.

İade yapmak istediğinizde bu faturaya ihtiyacınız olacaktır. Aynı şekilde fiziki mağazalarda da aynı protokoller geçerli olmatadır.

Online Alışveriş Güvenli mi ? konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde Online Alışveriş Güvenli mi ? konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.