E-ticarette Rakip Analizi Yapmak

E-ticarette Rakip Analizi YapmakE-ticarette Rakip Analizi Yapmak

Tüketiciler satın alacakları ürünler için e-ticaret sitelerini tercih etmektedirler. Tüketicilerin bu tercih oranları e-ticarete olan güvenin sağlanmasıyla her geçen gün dahada artmaktadır.

Durum böyle olunca da işletmeler kendi sanal mağazalarını açarak İnternet ortamında satış yapmaya başlamışlardır.

İnternette yapılan satışlarda ilk etapta kullanıcılar zorluk çekebilmektedirler. Bu zorlukların en büyük nedenleri arasındaysa e-ticarette rekabetin artması hedef gösterilmektedir.

Rekabet arttıkça e-ticarete giren işletmelerde kendilerini bir yarışın içerisinde bulmaktadırlar.

Bunun için kesinlikle sağlam bir rakip analizi yapılması gerekmektedir. E-ticarete giriş yaptığınızda mutlaka sizden önce sektöre giriş yapmış ve İnternette sizin ürünlerinize benzer ürünlerin satışını yapan onlarca firma ile karşı karşıya kalacaksınızdır.

Bu rekabet ortamında sizin yapmadığınız ancak rakiplerinizin yaptığı bazı çalışmalar olabilir. Teknolojinin nimetlerinden sizden önce faydalanmış olabilirler. Bu duru ise avantaj sağlamalarına neden olmaktadır.

Bu makalemizde sektörünüzde bulunan ve rakip olarak gördüğünüz şirketlerin hangi çalışmaları yaptıklarını, sizlerden önde olduklarını alanları ve bunları nasıl sağladıklarını ve aynı zamanda aranızda bulunan farkları bazı test araçları ile nasıl kontrol edebileceğinizden söz edeceğiz.

Rakiplerinizin yaptıkları çalışmaları kendi çalışmalarınıza ekleyerek ya da yaptıkları hataları siz yapmayarak kendi sektörünüzün liderleri arasında yer edinebilirsiniz.

Peki E-ticarette Rakip Analizi Yapmak Nasıl Olacak ?

Ahref.com (Backlink Sorgulama ve Araştırma Aracı)

Ahrefs bir sitenin güncel bir şekilde sahip olduğu tüm bağlantı sayılarını gösteren bir sitedir. Bu site sayesinde rakiplerinizin hangi sitelerden ne kadar bağlantıya sahip olduklarını saptayabilirsiniz.

Grafiksel bir şekilde raporlama sunan Ahrefs toplam backlink sayısını, referans gösteren site sayısını, dofollow ve nofollow link sayılarını, Ülkelere göre alınan linklerin dağılımlarını, en yoğun olarak hangi kelimeye link alındığını gösteren bir araçtır.

Bunu kullanarak rakiplerinizin bağlantı analizlerini yapabilirsiniz; https://ahrefs.com/ adresine giriş yaparak rakibinizin alan adını yazmanız ve ardından TRY IT FOR FREE butonuna basmanız yeterli olacaktır.

E-ticarette Rakip Analizi Yapmak

Alexa.com (Türkiye ve Dünya Bazlı Site Analizi)

Alexa almış olduğu bazı kriterler sayesinde (siteye gelen kullanıcı sayısı, siteye verilen bağlantı sayısı, arama motorları indeks sayıları vb) sitenizin Türkiye ve Dünya genelinde sıralamasını size sunan bir sitedir.

Aynı zamanda sitelere yapılan girişleri tahmini olarak da gösteren bir araçtır. Sitelerin en çok hangi kelimelerden trafik sağladığı oranları ile birlikte size verilmektedir.

E-ticaret sitenizin ve aynı zamanda rakiplerinizin en fazla hangi siteden trafik aldığını da gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda sitelerin trafikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. http://www.alexa.com/ sitesine giriş yaparak sistemi detaylıca inceleyebilirsiniz.

Enter a web site keyword alanına site alan adlarını yazarak sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Google Alerts ( Sitelerin Bahsedilme Sayıları)

Google alerts Dünya’ nın en büyük arama motoru konumunda olan Google tarafından geliştirilen ve sitelerin nerelerde bahsediliklerine dair online sonuçlar verebilen bir uygulamadır.

Kelime bazlı ve alan adı bazlı olmak üzere en çok üzerinde durulan kelimelerde hangi sitelerin ön plana çıktığını takip etme olanağı sunmaktadır.

Gmail üyeliği sayesinde bu aracın bütün özelliklerinden faydalanabilirsiniz. http://www.google.com/alerts sitesine giriş yaparak analizlerini yapmaya başlayabilirsiniz.

Adgooro SEM Insight (Alınan Reklam Analizleri)

Rakipleriniz hangi sitelere ne kadar reklam veriyor kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Onların sahip oldukları reklam mecralarını takip ederek sizlerden farklı olarak verilen reklamlara ulaşabilir aynı zamanda toplam görüntülenme sayılarını da öğrenebilirsiniz.

Reklam sektörüne henüz detaylı bir giriş yapmadıysanız incelemeleriniz sayesinde aradaki farkı hızlı bir şekilde kapatabilirsiniz. http://www.adgooroo.com/solutions/products-services/sem-insight/ adresine giriş yaptıktan sonra üye olarak istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

E-ticarette Rakip Analizi Yapmak

Keyword Spy (Anahtar Kelime Analizi)

Arama motorlarında yapılan çalışmalara arama motoru yani SEO çalışması adı verilmektedir. Bir site için yapılan SEO çalışmaları genel olarak istenilen kelimelerde daha üst sıralarda çıkmanızı sağlayan bir politikadır.

Webmaster tools ya da Google trends sayesinde hangi kelimelerin ne kadar arattırıldığını görebilir aynı zaman da sizin sektörünüzde yer alan firmalarında çalışma yaptıkları anahtar kelimeler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. http://www.keywordspy.com/ adresine giriş yaparak yukarıda belirtilen tüm işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda maddeler halinde açıklamış olduğumuz araçların tek olumsuz tarafı hepsinin İngilizce dil özelliklerinde anlatıma sahip olmasıdır. Genel olarak verilen bilgiler aslında ne anlam ifade ediyor anlayabilirsiniz ancak yinede düşük derecede de olsa İngilizce bilen birilerinin bu analizleri yapacak olmasında fayda vardır.

E-ticarette Rakip Analizi Yapmak konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Siz de E-ticarette Rakip Analizi Yapmak konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı bildirerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.