E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural

E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural

Alan adı seçimi e-ticaret şirketleri için oldukça önemli konudur. Alanında popüler e-ticaret sitelerine baktığımızda domain seçiminde çok başarılı oldukları görülmektedir.

E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural

Domain sitemizin görünün yüzüdür, dışarıya açılan kapısı gibidir, İnsanları karşılama şeklidir. Bu nedenle domain seçiminde çok titiz davranılmalıdır.

İyi bir alan adının projenizi başarıya ulaştıracak en büyük etkenlerden biri olduğu unutulmamalıdır.

Bu yüzden en baştan ciddi bir şekilde ele alıp üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural Nedir ?

  • Domain alırken bir daha değiştirmeyeceğiniz, yola bu alan adı ile devam edeceğiniz düşünülmeli ve konu ciddiyetinin farkına varılmalıdır.
    Alan adınının değiştirilmesi demek domaine verilen tüm emeklerin çöpe atılması demektir. Bu da bize zaman, para ve müşteri kaybı olarak geri dönecektir.
  • Alan adınız Orijinal ve size özel olmalıdır. Herhangi bir firmanın alan adını taklit ederek bir yerlere gelmek, yeni bir marka oluşturmaya çalışmak imkansızdır.Örnek verecek olursak; hepsiburada.com yerine hepsiburda.com ya da oyuncakdenizi.com yerine oyuncajkdenizi.com gibi alan adları ile marka olmak, güven vermek ve saygı kazanmak pekte mümkün olmayacaktır.
  • Site içeriği ile uyumlu olmalı ve mutlaka anahtar kelimenizi kapsamalıdır. Özellikle dikey e-ticaret sitelerinde anahtar kelimenin kullanılması size her açıdan avantaj sağlayacaktır.Örnek verecek olursak; oyuncak üzerine bir dikey e-ticaret sitesi kuracağımızı varsayalım. Bu durumda alan adınız “oyuncakevi, oyuncakdenizi,oyuncakdunyasi “gibi bir şekilde olmalıdır. Yatay e-ticaret siteleri ise daha geniş kapsamlı isimleri tercih etmeli ya da daha özgün olmalıdır.
  • Okunması ve yazılması kolay olmalı, sadece harflerden meydana gelmemeli, kısa tutulmalı ve mümkün olduğunca çoğul ek kullanımından kaçınılmalıdır.Az önceki maddede de ele aldığımız alan adları üzerinden gidecek olursak “sizinoyuncakeviniz,oyuncakdeniziniz” gibi adlan adlarıyla markalaşmak, uzun vadede bir yerlere gelmek çok mümkün olmamaktadır.

    Bunun yanında bu kriterlere uygun olarak alınan alan adlarının avantajlarınıda aşağıda sizin için sıraladık;

Ziyaretçilerin, bu özellikteki alan adlarını akıllarında tutmaları daha kolaydır.

Ziyaretçiler, adlan adınızı Google’ a ya da diğer arama motorlarına yazarken daha az hata yaparlar.

Ziyaretçilerin, kısa bir alan adının tamamını arama motoruna yazarak direkt olarak sizin sitenize gelme ihtimalleri daha yüksektir.

Kısa ve özellikle anahtar kelime içeren alan adlarının reklamsız trafikleri olacaktır.

Kısa alan adları, arama motoru optimizasyonu açısından size avantaj sağlayacaktır. Bu e-ticarete bir adım önde başlamanız anlamını taşımaktadır.

  • Alan adınız, Türkçe karakter, nokta, kısa çizgi, büyük hafr vb. İçermemelidir. Küçük harflerle ve bitişik olarak yazılmalıdır.
  • Büyük girişimciler, ekonomik güçlerini kullanarak arama motoru optmizasyonu vb. kriterleri göz önüne almayabilir. Hiç duyulmamış bir isimle bir anda ortaya çıkarak tanınabilir ve güçlü bir marka olabilirsiniz.

Ancak küçük çaplı e-ticaret grişimcileri, alan adı seçiminde bu kriterleri göz önünde bulundurmalıdır;

  • “.com” uzantısının önemi; Bu uzantı günümüzde en çok kullanılan alan adı uzantılarından biridir. E-ticarete girilirken mutlaka alan adı uzantısı olarak .com tercih edilmelidir.

  • İyi bir proje için gerekirse proje bütçesinden bir miktar alan adı için ayırım yapılabilir. Bu boşa harcanan bir para değil aksine karlı bir yatırım en doğru adımı olabilir. Zira günümüzde jenerik alan adlarının büyük bir kısmı satın alınmış durumdadır.

  • Alan adı almadan önce markalaşma araştırması yapılmalı ve marka hakları ihlal edilmemelidir.

  • Son olarak alan adı kaydından sonra mutlaka marka tescili yaptırmanız gerekmektedir.

E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticaret Domain Seçiminde 10 Altın Kural konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.