E-ticaret Satış Stratejisi

E-ticaret Satış Stratejisi

Daha önceki yazılarda ve e-ticaretle ilgili yapılan paylaşımlarda hep e-ticaretin modellerinin işi nasıl etkilediğini araştırdık. Bu yazımızda e-ticaret iş modelinde Ülkemizde uygulanan satış stratejileri ve bu stratejilerin etkilerine değinmek istiyorum.

Bir iş modeli kurarken uygulanacak strateji bulmak ne kadar önemliyse işi kurduktan ve devam etmeye başladıktan sonrada stratejiyi etkin bir şekilde kullanmak çok önemli bir konudur.

Rekabetin giderek yeni bir boyut aldığı markaların devleştiği ya da küçüldüğü bu iş modelinde satış stratejisinde başarılı olmak ve bunu sürdürmek hayat kurtarıcıdır.

Şu anda Ülkemizde e-ticaret işi yapan 14.000 firma olduğu bilinmektedir. Anacak bakıldığında bunlardan 10 tane firmanın ismi ilk anda aklımıza gelmektedir ve bu 10 firma için bile marka konumlamaması yapılamamaktadır.

Markalaşmakta Satış Stratejisinin Payı Var mıdır ?

Hızla gelişen e-ticaret sektörü sağlam temellere dayanmadan büyümeye başlamıştır.

E-ticaret Satış Stratejisi

Konuyla alakalı ufak bir fikri olan ya da bütçesinin yeterli olduğunu düşünen girişimciler sektör dinamiklerini bilmeden hızla e-ticarete atılmışlardır. Yeni olan fikirler bile hızla yapılmış ve eskimeye başlamıştır.

Kuruluş planı ve iş amacı çokta net olmayan firmalar kısa yoldan ciro yapmaya ve şirket karlılıklarını yüksek göstererek yabancı ortaklıklar kurmaya çalışmışlardır. Bu durumda firmaların stratejik öncelikleri fiyat olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüketicilerde buna göre paralel olarak satın alma kararlarında önceliklerini % 292luk pay ile fiyat olarak seçmişlerdir. Marka bilinirlik faktörü %13 ve 5.sırada bulunaktadır. Bu tabloya bakarak gördüğümüz firmaların satış stratejisini doğru belirleyemediği ve müşteri sadakati oluşturamadıkları belirtilmiştir.

Kendi marka konumlamalarını yapamayan firmaların tüketiciler marka konumlandırmasını yapmaya çalışmışlardır. Ancak sektördeki firmalar o kadar birbirinin benzeriydi ki tüketiciler bir ayrım yapamamakla birlikte tüm sektörü ucuzcu olarak nitelendirmeye başladılar.

Sektörü kategorize edecek şekilde bakacak olursak ilk olarak elektrik sektörü canlandı devamında tekstil sektörü boy gösterdi. Ardından anne- bebek ve ev-yaşam ürünleri satışı artmaya başladı. İlk zamanlarda elektrik kategorisinde kendilerini konumlandıran firmalar daha sonra tüm kategorilere girmeye başladılar.

Böylece marka konumlamaları kaybolmuş oldu. Firmalardan çok sitelerde satılan ürünlerin markaları ön plana geçti. Bu durum tüketici sadakatini olumsuz yönde etkilemektedir.

Doğru bir satış stratejisi nasıl olmalıdır ?

Doğru bir satış stratejisinin temeli üzerinde çalışılmış ve belli aşamalardan oluşan iş planıyla oluşturulmalıdır. Sektörde iyi planlanması ve konumlandırılması gereken üç temel etken bulunmaktadır. Bunlar; marka, fiyat ve hizmet kalitesidir.

İlk olarak marka bilinirliği oluşturmak için etkin bir çalışma yapılmalıdır. Bu plan içinde marka özü ve kişliğine karar verilmelidir. Sonra tüketicide nasıl bir marka algısı oluşturulmak istenildiğine karar verilmelidir. İkinci adım olarak hizmet kalitesi gelmektedir.

Hizmet kalitesi müşter memnuniyetini belirleyen en önemli maddedir. Sadık müşteri potansiyelinize teşekkür anlamında fiyat indirimleri ve kampanyalar uygulayabilirsiniz. Son adımda fiyat karşımıza çıkmaktadır. Fiyat konusunda uygulayacağınız politika seçtiğiniz hedef kitlenize uygun olmalıdır.

E-ticaret Satış Stratejisi konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticaret Satış Stratejisi konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.