E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 Milyar TL’lik hacme ulaşan Türk e-ticaret sektörü 1 Trilyon Dolarlık B2C harcamaları derken e-ticaret sitesinin en büyük oyuncularından biri olan online ödeme sistemlerine değinmemek olmaz.

2012, e-ticaretin gelişmesi için büyük adımların olduğu bir yıl olarak tarihe geçerken diğer yandan ödeme sistemlerinde de bir çok yenilik ve geliştirmeler olmuştur.

Özellikle Ülkemizde hem online hem mobil ödeme sistemlerinin tüketicinin hizmetine sunulması e-ticaretin Ülkemizde dahada gelişeceği ve kullanımının artacağını destekler niteliktedir.

Fakat bir anda hayatımıza giren ve kullanmaya başladığımız ödeme sistemleri konusunda dikkat etmemiz gereken birkaç ayrıntı yer almaktadır.

Güvenlik konusunda önemli noktalardan biri olan güvenlik önlemlerinin yanında tüketici bilinçlenmesi de aktif bir rol oynamaktadır. Ülkemizde bu noktada hala soru işaretleri ve tereddütler yer aldığı için bu nokta üzerinde kafa yorulması gereken alanlardan biri olmaktadır.

Bu konu hakkında geçtiğimiz haftalardan Maliye Bakanlığında yapılan çalışmaya göre güvenlik önlemlerini dikkate almayan e-ticaret sitelerinin kapatılacağı duyurulmuştu ancak yinede bazı kavramları bilmemizde yarar bulunmaktadır

Sanal Pos;

Markalar işlerinin internete taşıdıklarında ödemeyide sanal poslar aracılığıyla sağlamaktadırlar. Bu hizmet bankalar tarafından şirketlere sağlanmaktadır. Bu hizmetten yararlanabilmek için bankalar başvurmak ve belli bir maliyet harcamak gerekmektedir.

Tabii her bankanın sanal posu için aynı işlem tekrar etmektedir. Bazı e-ticaret firmaları ( altyapı sağlayıcıları) anlaşmalı oldukları sanal posları kendi kullanıcılarından hizmetlerinin kullanan müşterilerine sunmaktadırlar.

Tabii ki aracı kuruluşun sadece sanal pos hizmeti sunması değil, e-ticaret firmasından altyapı sağlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi GerekenlerSSL Serfikası (Secure Sockets Layer); 

E-ticaret sitelerinde kullanılan ve artık bir gelenek haline gelmiş şifreleme yöntemidir. Bu şifreleme yöntemi sunucular arasında geçen tüm dataların kişiye özel ve güvenli olmasını sağlar.

Yurtiçi ve Yurtdışında kullanılan bir sistemdir. Bu şifrelemeyle birlikte kullanıcıların kredi kartı bilgileri güvenli bir şekilde korumaya alınır ve 3. Şahısların bu bilgilere ulaşımı engellenir.

128 Bit ve 256 Bit SSL;

Bu iki yöntem günümüzde kullanılan en güçlü şifreleme yöntemlerindendir. Bu şifreleme yöntemleri özel algoritmalarla kullanıcıların girdiği verileri şifreleyerek ödemeyi tehsil edecek şirkete ulaştırır.

128 bit SSL şu an Amazon, Google gibi dünyadaki birçok e-ticaret sitesinin kullandığı bir güvenlik yöntemi olarak kullanıldığını da belirtmek gerekmektedir.

3D Güvenlik;

3D Security olarakta bilinen3D Güvenlik sisteminin amacı kart bilgilerinin siteye girilditen sonra kullanıcı telefonuna tek kullanımlık kod olarak tanımlanmasıdır.

Belirli bir sure içinde siteye girilen bu kodla sisteme giriş yapılmadıkça ödeme gerçekleşmemektedir.

Sahtecilik (Fraud);

Farklı sebeplerle ele geçirilen kredi kartı bilgilerinin kullanılmasına sahtecilik ya da fraud denmektedir. Gereken güvenlik işlemleri sitede sağlanmamış olduğunda kredi kartı bilgileri alınarak satış gerçekleştirilmişse tüketici bilgilerinin çalındığını söyler ve ters ibraz gerçekleşmiş olur.

Bu durumda müşteriye ödemesi iade edilir. Bu şekilde satıcı firma zarara uğraşmış olur. Çünkü hem ürünü E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenlergöndermiştir hem de ödemeyi iade etmiştir.

Sahtecilik (Fraud);

Farklı sebeplerle ele geçirilen kredi kartı bilgilerinin kullanılmasına sahtecilik ya da fraud denmektedir.

Gereken güvenlik işlemleri sitede sağlanmamış olduğunda kredi kartı bilgileri alınarak satış gerçekleştirilmişse tüketici bilgilerinin çalındığını söyler ve ters ibraz gerçekleşmiş olur.

Bu durumda müşteriye ödemesi iade edilir. Bu şekilde satıcı firma zarara uğraşmış olur. Çünkü hem ürünü göndermiştir hem de ödemeyi iade etmiştir.

Ters İbraz (Chargeback);

Ters İbraz ya da Chargeback bankaların kuralları gereğince herhangi bir sahtecilik durumuyla karşılaşılması durumunda e-ticaret sitelerinin karşılama itarazını ödeme zorunluluğudur.

Yani böyle bir durum kanıtlandığında kartta harcanılan miktar dahilinde satıcı şirket ödemeyi yapmak zorunda kalır. Bu nedenle firmaların güvenlik önlemlerine titizlikle yaklaşması gerekmektedir.

Çünkü; böyle bir durumda itibarını kaybedebilir ve zarara uğramış olur.

E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-ticaret Ödeme Sistemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.