Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi Büyüyor!

E-Ticaret Hacmi Büyüyor!

Eylül ayı itibari ile 22 milyar 118 milyon TL olan Türk e-ticaret hacmi, Ekim ayı verilerinin de eklenmesiyle 2012 yılının ilk 10 ayında 24 milyar 596 milyon TL’lik bir seviyeye yükseldi.

Yıl sonuna kadarki iki aylık döneminde oldukça hareketli geçeceğini göz önünde bulundurursak, sektörün 30 milyar TL’lik bir finansal hacim rakamına ulaşmasının hayal olmadığını ifade edebiliriz.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Ekim ayına ait internetten yapılan ödeme verilerini paylaştı. Buna göre Türk e-ticaret hacmi, yaz dönemindeki durgunluğu da kapsayan düşüş trendini geride bıraktı ve Eylül ayı ile 2011′in aynı dönemine kıyasla yükselişe geçti.

Eylül ve Ekim Aylarındaki E-ticaret Hacmi

Eylül ayında 2 milyar 447 milyon lira olarak gerçekleşen internetten yapılan ödeme rakamlarıdır. Ekim ayında ise 14 milyon 740 bin 259 işlem adediyle 2 milyar 478 milyon TL seviyesine ulaştı.

Gerek okulların kapanması, gerekse yaz döneminde birçok kişinin tatile çıkması sebebiyle bir süredir doğal düşüş yaşayan e-ticaret sektörünün, BKM‘nin açıkladığı veriler ışığında eski temposuna kavuştuğunu anlıyoruz.

Toplam işlem adedi bazında ise Ekim ayında 14 milyon 740 bin rakamını aşan sektör, Eylül ayında 13 milyon 734 bin seviyelerine ulaşmıştı. Bu veriler doğrultusunda 2012′nin ilk 10 ayındaki işlem adedi toplamı 138 milyon 917 bin 871 olarak açıklandı.

Ekim ayına ait rakamların birçoğu umut verici ancak işlem başına düşen tutar bazında bir gerileme olduğuna tanık oluyoruz.

Geçtiğimiz Eylül ayında 178 TL olarak gerçekleşen işlem başına tutar rakamları, Ekim ayında ise 168 TL’ye geriledi. Aslına bakarsanız, Temmuz ayında 221 TL ve Ağustos’ta 195 TL olarak açıklanan rakamlar doğrultusunda, işlem tutarındaki doğal düşüşün devam ettiğini ve yaz dönemi rehavetinden henüz tam olarak kurtulamadığını anlıyoruz.

BKM’nin E-ticaret ile ilgili açıkladığı rakamlar

BKM’nin açıkladığı bu e-ticaret rakamları içinde sadece perakende ürünlerin olmadığını, ayrıca hava yolu ve ulaşım sektöründe sanal pos üzerinden ödenen sigorta primleri ve vergi ödemelerinin olduğunu bir kez daha belirtmekte yarar var.

BKM’nin açıkladığı veriler, Türk e-ticaret sektörünün geleceğine dair pembe bir tablo çizmemize olanak tanıyor. Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings‘in Türkiye’nin kredi notunu artırarak yatırım yapılabilir. Ülkeler klasmanına aldığını duyurmasının ardından yabancı yatırımcılar gözünü yeniden Türkiye’ye çevirmişti.

Sektörün de geçtiğimiz yıllara oranla istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesi, önümüzdeki günlerde e-ticaret alanında da önemli yatırımlar görmemize vesile olacaktır.