E-Posta Pazarlaması ve Opt-in Nedir?

E-Posta Pazarlaması ve Opt-in Nedir?

Türkiye’de son zamanlarda kullanılmaya başlanan bu uygulama, kişiden izin almadan elektronik ileti gönderme (opt-out) sistemi AB uyum yasaları kapsamında tersine (opt-in) dönerse, bu durum e-ticaret firmalarını ve bu alandaki firmalar için tanıtım faaliyetleri yürüten şirketleri olumsuz yönde oldukça etkileyecektir.

E-Posta Pazarlaması ve Opt-in

Opt-in, bir elektronik ileti Ü(elektronik postalar ve kısa mesajlar) gönderilmeden önce iletinin gönderileceği kişiden izin alınması uygulamasıdır.

Opt-out ise izinleri alınmadan gönderilen elektronik iletileri (spam) sonradan reddedilme hakkının kullanılması halidir.

Diğer bir deyişle, kişinin kendi isteği ile verdiği ve ya herhangi  bir konuda e-posta almak istediğinin belirttiği durumlara opt-in denmektedir.

Double opt-in ise kişinin kendi rızası ile verdiği e-posta adresini ve ya herhangi bir konuda e-posta almak istediğini belirttiği durumlarda firma tarafından doğrulama ve yeniden onay alma amacıyla bir e-posta gönderilmesi ve bu e-postayada onay verilmesi halinde iletişimin başlatılmasıdır.

Firmaların E-Posta Pazarlaması ve Opt-in Nedir?

Firmaların haber şekilde kişilere elektronik ileti gönderdiği ve kişinin e-postayı almamak için üyelikten ayrıl butonuna basarak e-posta listesinden çıkması durumunada opt-out denilmektedir.

Türkiye’de henüz tüm hatlarıyla ele alınmamış olan bu konu Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi çerçevesinde Kanun Tasarısı ile düzenlenecektir. Bu konuya getirilecek yasal bir düzenleme, e-ticaret yapan ya da bu alanda faaliyet gösteren firmaların reklam ve pazarlama stratejilerinde köklü değişikliklere sebep olacaktır.

Ülkemizde yanıtıcı ve ya bilgilendirici, elektronik sitelerde sıklıkla opt-out sistemi kullanılmaktadır.

Bu sistem 05 KASIM 2008 tarihinde resmi gazetede  yayınlanan 5089 nolu Elektronik Haberleşme Kanunun 50.madde ve 5. Fıkrasında şu şekilde düzenlenmiştir;

Abonenin önceden izni alınmadan; otomatik arama makineleri , fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtılarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılması halinde;

Abone ve kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için almayı reddetme hakkı kolay bir yolla ve ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Diğer bir deyişle açıklayacak olursak kanunen eletronik ileti gönderilmeden önce kişinin rızasının alınmasına gerek yoktur. İstenmeyen elektronik posta ve ya kısa mesaj alınması durumunda üyeliğin iptal edilmesi gerekmektedir.

E-Posta Pazarlaması ve Opt-inBuna karşılık, toplanan iletişim bilgilerinin hangi amaçla toplandığının tüketiciye bildirilmesi ve bu iletişim bilgilerinin başkası ile paylaşılmaması gerekmektedir.

Her gün telefonlarımıza gelen kısa mesajların ve gelen kutumuza düşen ilgisiz mesajların önüne bu şekilde geçilmelidir.

Dünyada bu iki sistemide ayrı ayrı kullananan Ülkeler bulunmaktadır.

Ancak AB uyum kapsamında opt-in sisteminin belirlenmesi dahilinde e-ticaret yapan şirketler ya da bu tür şirketlerle iletişi yürüten reklam ve pazarlama firmalarıdır. Önceden kişinin rızasını almadan e-posta ya da kısa mesaj gönderemeyecektir.

Çünkü; bu sistemde tanıtıcı veya bilgilendirici e-posta ya da mesaj göndermenin tek yolu o kişiden önceden rıza alınmasıdır.

Şu an kullandığımız sistemin tam tersi olan opt-in sisteminin kullanılması halinde kişilerin kendi rızaları ile verdiği iletişim bilgileridir. Bunun dışında kişilere gönderilerin tüm tanıtıcı veya bilgilendirici posta ve mesajlar yasa dışı olacak ve bu iletileri gönderen firmalar para cezasına çarptırılacaktır.

E-Posta Pazarlaması ve Opt-in konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde E-Posta Pazarlaması ve Opt-in konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.