B2B E-ticaret Nedir? Nasıl Çalışır?

B2B E-ticaretB2B E-ticaret Nedir?

E-ticaret dendiği zaman ilk olarak akla gelen son tüketiciye ulaşan B2C firmaları gelse dahi, çok önemli cirolara ulaşan ve müşteri öncelikli olan diğer kurumlardan B2B e-ticaret firmaları da fazlasıyla ilgi çekmektedir.

İngilizce olarak ‘ Businness to business’ kelimelerinin kısaltmasından ortaya çıkan B2B kavramı, şirketler arası ticaret anlamını ifade etmektedir.

E-ticarette B2B, üretici bir firmanın ürünlerini İnternet ortamında toptancılara satması ya da toptancıların perakendecilere İnternet üzerinde satış gerçekleştirmesi olarak da tanımlanmaktadır.

2012 yılında tüm Dünya’ da 1 trilyona yaklaşmış olan B2B harcamaları giderek katlanmaya devam etmektedir.

Yapılan son araştırma verilere göre sadece Amerika’ da gerçekleşmiş olan B2B satış hacminin 559 milyon dolar olduğu bilinmektedir.

B2B ‘ nin sektörde bu kadar büyük bir paya sahip olmasının sebepleri arasında şirketlerin, bireysel kullanıcılardan çok daha yüksek miktarlarda ürün satın alması gösterilmektedir.

Peki henüz B2C ya da C2C kadar yaygınlaşmamış olan bu e-ticaret modelinde satışları attırmak daha çok kazanabilmek için neler yapılabilir ?

B2B E-ticarette Satışları Arttırmak

Müşterileri yakından gözlemleyin

B2B e-ticaret sektöründe müşteriniz olan şirketleri yakından tanımanız ve ihtiyaçlarını tespit etmeniz son derece önemli konuların başındadır.

Müşterilerinizin ihtiyaçlarına yönelik; zamanında teslimat, ulaşım ve ödeme kolaylığı, ürün çeşitliliği gibi konularda şirketlere yardımcı olmanız, uzun süreli ve kalıcı bir iş ortaklığının temelini oluşturabilmektedir.

Yüksek müşteri memnuniyeti

B2B e-ticaret sektöründe e-ticaret yaparken web sitenizin bu sektöre ilişkin özelliklerine sahip ve kullanıcı dostu bir yapıda olması gerekmektedir.

Web sitenizin ilgi çekici, ihtiyaçlara cevap veren ve özellikle SEO açısından uyumlu olması satışlarınızın artması noktasında size yardımcı olabilmektedir.

Sitenize kolay ulaşılabilir ve tercih edilebilir olması için;

  • Anahtar kelime ve meta kelimeleri kullanmak,
  • Mobile uyumluluk sağlamak,
  • Ödeme ve bilgi güvenirliği sağlamak.

Kullanıcı dostu olması için;

  • Site tasarımın sade ve kolay anlaşılır olması,
  • Satın alma aşamalarının kolay olması,
  • Fiyat bilgisi, görsel ve promosyon bilgilerinin sitede yer alması,
  • Ürün bilgilerine ayrıntılı olarak detay verilmesi.

Müşteri memnuniyeti kalitesi içim;

  • Müşterilere canlı destek verilmesi,
  • Sitede iletişim bilgilerinin bulundurulması ve kesintisiz hizmet sağlanması,
  • Kişiye özel müşteri hizmetinin sağlanmasında fayda bulunmaktadır.

Web sitenizin sahip olduğu tüm bu özellikler sayesinde olumlu müşteri deneyimini kolayca potansiyel müşteri sadakatine çevirebilirsiniz.

Operasyon maliyetlerini düşük tutarak gelir dönüşümü sağlamak

Eğer farklı kanallardan satış gerçekleştiren bir firmaysanız çoklu bir yönetim platformuyla tüm satış kanallarınızı yönetmeniz ve gelir-gider kontrolünü tek bir sistem üzerinden gerçekleştirmeniz gerekebilir.

Böylece operasyon akışınızı daha basit bir hale getirebilir, verimliliğini arttırabilir ve kullandığınız otomasyon sistemiyle operasyon gider maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Ayrıca otomasyon sistemi sayesinde müşterilerinize sunacağınız alışveriş raporları, ürün ve teslimat bilgileri, alternatif ödeme sistemleri gibi kişiye özel hizmetler sektörde farkınızı ortaya koymanız konusunda size fayda sağlayabilmektedir.

Toplam e-ticaret hacmi içerisinde ki payı giderek katlanan B2B e-ticaret sektöründe başarılı olmak için sizde bu ipuçlarını değerlendirebilir, satışlarınızı arttırabilirsiniz.

B2B E-ticaret konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde B2B E-ticaret konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

 

B2B E-ticaret Nedir? Nasıl Çalışır? ile Benzer İçerikler